ლაზური ოტრებულე

ლაზური ოტრებულე

6.6. ლაზური ოტრებულე 1. ლაზეფექ ონტულე ნიშის მუ ხაჩქუმან, ნამ მეჲვეფე უღუნან დო ზუღა-ნიშის მუ რენ, ოჩქინუ დიჭირს. 2. ლაზეფექ ონტულე ნიშის ლაზუტი ხაჩქუმან, ლუ დორგამან დო ხაჯი დოდუმან. 3. ზუღაში კელადის სქიდუნან დო მბოლი-მბოლი ქაფჩა ჭოფუმან. 4. მცხული, უშქური დო მანდალინა დიდო უღუნან. 5. ლაზეფუნას მბული, მწკო (მწუ), ურძენი დო ხურმათი მბოლი რენ. 6. ართი კატა ოხორის არ-ჟურ ფუჯი შინახუმან. 7. ბაზი ლაზეფეთი ნგოლაშე ულუნან. 8. ჰექ მჩხური შინახუმან. 9. მჟაშენ მეჲაფერი, კვალი დო მინძი იქუმან. 10. მბულორა მწკო დო მბული იმხორან. 11. ამა ურძენი, ხურმა, მცხული დო უშქურიში პეკმეზი იქუმან. 12. ქაფჩაში ხენერი ოჭკომალეფე დიდო, ოფშა ხაძი აჲენან. 13. ქაფჩონი ოჭკომუთე ვარ იძღენან. 14. ხოლო ლაზუტიში გჲარი იქუმან. 15. ჰამუსთი მჭკუდი უწუმენან (უწოლემენან). 16. ლაზუტი ჯარი დო ლუ ზერი დიდო ნოსთონერი რენ დო ლაზეფეში გური ოჭკომალეფე რენან. 17. ამა ლაზური ოტრებულეს (მუთფაღის) ხორციში ხენერი ოჭკომალეფე დიდო ვარენ. 18. მუშენი-ქი ჯოღრაფჲა ჭუტა რენ. 19. ფუჯიშენი ოჭკომალე დიდო ვა რენ დო ფუჯი დო მჩხური ვარ უჲონუნან. 20. ლაზური ოტრებულეს ხორცი ვა რენ, ამა მტკა ოფშა ონ. 21. ჰეშენი ჯარეფე ნიში ხორცონი ვარ, ამა მტკალონი დო მჟალონი რენ. 22. ქოგიჩქინან, ლაზეფეში ხვალა ვარ, მთელ თურქეთიში მაარანი ოშუმალე ნჩაი რენ. 23. ლაზეფექთი სერი ნდღალერი ნჩაი შუმან. 24. ბაზეფეშენი ნჩაი წკარიშენ დაჰა ნოსტონერი რენ. 25. ართი, ლაზეფეს ბურეღი უღუნან. 26. ბურეღი-ნიში ლაზ ბურეღი ჯოხოთე, მთელ თურქეთის ჩინერი რენ. 27. ამა ლაზეფეში ბურეღი მწუთხე ვარ, ლოჲა რენ. 28. მკულეში ფთქვათ ნა, ლაზეფექ ონტულე დო ზუღა-ნიშის მუ ნა რენ, ჰემ იმხორან: 29. მბოლი-მბოლი ლუ, ლობჲა, ფუჯი შეი დო ქაფჩაში ხენერი ჯარეფე.
6.6. ლაზური სამზარეულო 1. ლაზებმა (= ლაზები) ბოსტანი თავის (= თავიანთ ბოსტანში) რა (= რას) თოხნიან, რა ხილები (= ხილი) აქვთ და ზღვა თავის (= თავიანთ ზღვაში) რა არის, ცოდნა სჭირდება. 2. ლაზებმა (= ლაზები) ბოსტანი თავის (= თავიანთ ბოსტანში) სიმინდი (= სიმინდს) თოხნიან, ფხალი (= კეჟერა ფხალს) რგავენ და ლობიო (= ლობიოს) თესავენ. 3. ზღვის ნაპირას ცხოვრობენ და ფართო-ფართო (აქ: ბევრ-ბევრ) ქაფშია (= ქაფშიას/ხამსას) იჭერენ. 4. მსხალი, ვაშლი და მანდარინი დიდად (= ბევრი) აქვთ. 5. ლაზეთში ბალი, წყავი, ყურძენი და ხურმაც ბევრი არის. 6. თითოეულ ოჯახში ერთი-ორი (= თითო-ოროლა) ძროხა (= ძროხას) ინახავენ. 7. ზოგი ლაზებიც (= ლაზიც) კი მთაში მიდიან. 8. იქ ცხვარი (= ცხვარს) ინახავენ (= ჰყავთ). 9. რძისგან მაწონი (= მაწონს), ყველი (= ყველსა) და ნადუღი (= ნადუღს) აკეთებენ. 10. ბლობა (= ბლობისას, ივნისში) წყავი (= წყავს) და ბალი (= ბალს) ჭამენ. 11. მაგრამ ყურძენი, ხურმა, მსხალი და ვაშლის ბაქმაზი (= ბადაგს) აკეთებენ. 12. ქაფშიასგან გაკეთებული საჭმელები (= საჭმელებით) დიდი, სრული სიამოვნება ექნებათ (= ენიჭებათ). 13. ქაფშიანი საჭმელებისგან ვერ ძღებიან (= ნაყრდებიან). 14. ასევე სიმინდის საჭმელი (= საჭმელს) აკეთებენ. 15. ამასაც მჭადი (= მჭადს) უწოდებენ. 16. სიმინდი (= სიმინდის) საჭმელი და ფხალი მოზელილი (= შეკმაზული) დიდად (= ძალიან) გემრიელი არის და ლაზების გული (= საყვარელი) საჭმელები არიან (= არის). 17. მაგრამ ლაზური (= ლაზურ) სამზარეულოში ხორცისგან დამზადებული საჭმელები დიდად არ არის. 18. იმიტომ რომ, გეოგრაფია (= ტერიტორია) ცოტა არის. 19. ძროხებისთვის საჭმელი დიდად არ არის და ძროხა და ცხვარი არ ჰყავთ. 20. ლაზური (= ლაზურ) სამზარეულოში ხორცი არ არის, მაგრამ ბალახი (= ფხალეული) სავსე არის. 21. ამიტომ საჭმელები მისი (= მათი) ხორციანი არა, მაგრამ ბალახიანი (= ფხალეული) და რძიანი (= რძის პროდუქტი) არის. 22. იცით, ლაზების მხოლოდ არა (= არამხოლოდ ლაზების), მთელ (= მთელი) თურქეთის *მეერთე (= პირველი) სასმელი ჩაი არის. 23. ლაზებმაც (= ლაზებიც) ღამე, დღისით (= დღე და ღამე) ჩაი (= ჩაის) სვამენ. 24. ზოგიერთებისთვის ჩაი წყალზე უფრო გემრიელი არის. 25. ერთიც (აქ: ასევე), ლაზებს ბურეღი (= ნამცხვარი) აქვთ. 26. ბურეღი-მათი (= მათ ბურეღს) ლაზ ბურეღი რომ ჰქვია, მთელ თურქეთში ცნობილი არის. 27. მაგრამ ლაზების ბურეღი მლაშე არა, ტკბილი არის. 28. მოკლედ რომ ვთქვათ, ლაზებმა (= ლაზები) ბოსტანი (= ბოსტანში) და ზღვა თავისი (= თავიანთ ზღვაში) რაც არის, იმას ჭამენ: 29. ფართო-ფართო (= ფართოფოთლებიანი) მხალი, ლობიო, ძროხისგან (= რძისგან) ყველაფერი და ქაფშიასგან დამზადებული საჭმელები.
6.6. lazuri ot'rebule 1. lazepek ont'ule nishis mu khachkuman, nam meyvepe ughunan do zugha-nishis mu ren, ochkinu dich'irs. 2. lazepek ont'ule nishis lazut'i khachkuman, lu dorgaman do khaji doduman. 3. zughashi k'eladis skidunan do mboli-mboli kapcha ch'opuman. 4. mtskhuli, ushkuri do mandalina dido ughunan. 5. lazepunas mbuli, mts'k'o (mts'u), urdzeni do khurmati mboli ren. 6. arti k'at'a okhoris ar-zhur puji shinakhuman. 7. bazi lazepeti ngolashe ulunan. 8. hek mchkhuri shinakhuman. 9. mzhashen meyaperi, k'vali do mindzi ikuman. 10. mbulora mts'k'o do mbuli imkhoran. 11. ama urdzeni, khurma, mtskhuli do ushkurishi p'ek'mezi ikuman. 12. kapchashi kheneri och'k'omalepe dido, opsha khadzi ayenan. 13. kapchoni och'k'omute var idzghenan. 14. kholo lazut'ishi gyari ikuman. 15. hamusti mch'k'udi uts'umenan (uts'olemenan). 16. lazut'i jari do lu zeri dido nostoneri ren do lazepeshi guri och'k'omalepe renan. 17. ama lazuri ot'rebules (mutpaghis) khortsishi kheneri och'k'omalepe dido varen. 18. musheni-ki joghrapya ch'ut'a ren. 19. pujisheni och'k'omale dido va ren do puji do mchkhuri var uyonunan. 20. lazuri ot'rebules khortsi va ren, ama mt'k'a opsha on. 21. hesheni jarepe nishi khortsoni var, ama mt'k'aloni do mzhaloni ren. 22. kogichkinan, lazepeshi khvala var, mtel turketishi maarani oshumale nchai ren. 23. lazepekti seri ndghaleri nchai shuman. 24. bazepesheni nchai ts'k'arishen daha nost'oneri ren. 25. arti, lazepes bureghi ughunan. 26. bureghi-nishi laz bureghi jokhote, mtel turketis chineri ren. 27. ama lazepeshi bureghi mts'utkhe var, loya ren. 28. mk'uleshi ptkvat na, lazepek ont'ule do zugha-nishis mu na ren, hem imkhoran: 29. mboli-mboli lu, lobya, puji shei do kapchashi kheneri jarepe.
6.6. Laz cuisine 1. What Laz people grow in their vegetable gardens, what fruits they have and what there is in their sea this needs to be known. 2. Lazes weed maize, plant edible greens and sow beans in their vegetable gardens. 3. They live by the sea and catch a lot of anchovies. 4. They have a lot of pears, apples and mandarin. 5. In Lazeti, there are a lot of cherries, laurels, grapes and persimmons. 6. Each family has one or two cows. 7. Some Lazes go to the mountains. 8. They have sheep there. 9. From milk, they make matsoni (yogurt), cheese and curd. 10. In cherry season, in June they eat laurel and cherry. 11. They make boiled juice from grapes, persimmons, pears and apples. 12. They like the food made from anchovy very much. 13. They can't satisfied themselves with eating the food made from anchovy. 14. They also make food from maize. 15. And they call it mchadi (maize-bread). 16. Maize meal and seasoned pkhali (edible greens) are very tasty and are the favorite food of the Laz people. 17. But there are not many meat dishes in Laz cuisine. 18. Because there is little pasture territory. 19. There is not much food for cows and they have not cows and sheep. 20. There is no meat in Laz cuisine, but there is plenty of edible greens. 21. Therefore, their food is not meaty, but it is made from edible greens and milk. 22. You know, the first drink for Laz people and for all Turkey, is tea. 23. Laz people drink tea day and night. 24. For some people, tea taste better than water. 25. Also, Lazes have buregi (= cake). 26. Buregi – Laz Buregi is known all over Turkey. 27. But Lazes’ buregi is not salty, it is sweet. 28. In short, the Laz people eat whatever they have in their vegetable gardens and in the sea. 29. They eat foods made from edible greens, broad beans, cow milk and anchovy.
en_GBEN